Friss topikok

  • Tyto Alba: " egyszerűbb lenne csupán annyit tenni, hogy az adókat kizárólag a bevételek tényleges beérkezése ... (2014.07.06. 19:46) a vállalkozó alvállakozójának embere
  • Vegaaa: jó az ötlet, csak semmi értelme. 6 éve dolgozok logisztikai területen, és ha tudnátok milyen agyha... (2014.01.06. 18:26) Erős, erősebb, még erősebb...
  • Secnir: \bbox[red] valami \bbox[blue] másvalami (2013.10.15. 13:58) Kresz módosítás 02
  • vero: akik rendszeresen piásan vezetnek és esetleg balesetet okoznak jellemzően kb. letojják, hogy bevo... (2012.07.16. 22:30) Inni vagy nem inni?
  • Ugyandehogy (törölt): érdekes felvetés... valami szubszidiáris tényállással ilyenkor nem lehet operálni...? (2012.05.16. 09:58) Erőszak? Házon belül?

Linkblog

Inni vagy nem inni?

2011.04.18. 16:04 | Secnir | 4 komment

Címkék: kresz

Járművezetés ittas vagy bódult állapotban - 188. §
Ez a paragrafus rendelkezik arról, hogy az ittas állapotban elkövetett gépjárművezetést milyen módon torolja meg az állam. Bocsánat, a megtorlás rossz szó, jelenlegi formájában inkább az ejnye-bejnye volna a legszebb kifejezés, azonban ezt nagyon nehéz átültetni jogi nyelvre.
Miről van szó?
Röviden:
aki ittasan gépjárművet (a Btk. kicsit részletezi a gép fogalmát, de ettől most tekintsünk el) vezet, egy év szabadságvesztés, közérdekű munka VAGY pénzbüntetés
aki ittasan gépjárművel balesetet okoz:
-könnyű testi sérülés esetén max. 3 év
-maradandó fogyatékosság vagy tömegszerencsétlenség esetén max. 5 év
halál esetén 2-8 év
-kettőnél több haláleset, vagy halálos tömegszerencsétlenség 5-10 év.

Namármost.

Szomorú az, hogy a Btk. megkülönböztet egy vagy több fő halálát. Szomorú az, hogy a Btk. beilleszti -rossz helyen- a tömegszerencsétlenség fogalmát. Az, ha valaki (példának okául) autóval belerohan a buszmegállóba, és ott elgázol öt embert, az nem tömegszerencsétlenség. A tömegszerencsétlenség az, amikor pl. leszakad egy lanovka, vagy földrengés esetén összedől egy ház, és maga alá temet ötven embert.
Amikor valaki gépjárművet vezet, akkor az az ő felelőssége. Ha a vezető elüt egy vagy több embert, az nem tömegszerencsétlenség, hanem a gépjármű felelőtlen használatából eredő bűncselekmény. Többen állítják (legfőképpen oktatók), hogy a gépjármű az egy veszélyes üzemű fegyver is egyúttal.
(Kicsit radikálisabban végiggondolva akár nevezhetjük gyilkossági kísérletnek is.)
Mindezt ittas állapotban elkövetve súlyosabb büntetési tételnek kellene lennie, mint amit a jelenlegi Btk. tartalmaz. Ráadásul teljesen összhangban áll azzal, hogy egyes embereket manapság nem igazából hat meg az, hogy elütött-e egy embert vagy sem. Vagy kettőt. Vagy ivott (drogozott)-e.
Apropó drog: a törvény csak az ittasan elkövetőt bünteti, a drogokról nem nyilatkozik (amennyiben tévednék, cáfoljanak meg).
Szerintem:
Az ittasan gépjárművet vezető/kezelő személy fokozottan alkalmatlan arra, hogy a veszélyes üzemű járművet kezelje. Amennyiben megteszi -baleset okozása nélkül-, úgy a gépjárműre szóló jogosítványát be kell vonni. kettő év, és némi pénzbüntetés befizetése ellenében kaphatja vissza. Miért is? Miért ne maradjon a jól bevált módszer, hogy vizsgázzon újra? Azért, mert egyrészt ez nem riasztja el attól, hogy újra elkövesse, másrészt eljár alibiből tanfolyamra, és három hónap elteltével újra van jogosítványa.
Aki ittasan balesetet okoz, ami NEM jár személyi sérüléssel, ugyanez a tétel, mint fent, csak három év és a pénzbüntetés duplája - szorozva a sérültek számával.
Aki ittasan balesetet okoz, ami személyi sérüléssel jár -nem halálos- tíz év jogosítványmegvonás, és az alappénzbüntetés ötszöröse - szorozva a sérültek számával.
Aki ittasan balesetet okoz, ami halállal végződik, abban az esetben jogosítvány megvonása -nem is tehet újat- és az alappénzbüntetés tízszerese - szorozva az áldozatok számával.

Kemény?
Szerintem nem.

Törvénymódosító javaslat:
188. § (1) Aki szeszes italtól befolyásolt állapotban vagy a vezetési képességre hátrányosan ható szer befolyása alatt vasúti vagy légi járművet, valamint gépi meghajtású vízi járművet vagy úszó munkagépet, avagy közúton gépi meghajtású járművet vezet, vétséget követ el, melynek eredményeképpen jogosítványát kettő évre bevonják és 100.000.- forint alapbüntetés megfizetésére büntetendő
(2) a befolyásoltság alatt balesetet okoz, és a baleset:
a) nem jár személyi sérüléssel, úgy a jogosítvány megvonása 3 év és a pénzbírság 200.000.- forint
b) maradandó személyi sérüléssel jár, úgy a jogosítvány megvonása 10 év és a pénzbírság 500.000.- forint
c) halál okozásával végződik, úgy a jogosítványt végleg bevonják, és a pénzbírság 1.000.000.- forint
3) a 2) pont a), b), c) tételei személyenként értendőek.


hozzászólnál?

A bejegyzés trackback címe:

https://torvenykezes.blog.hu/api/trackback/id/tr302837024

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Secnir 2011.04.18. 16:41:12

Közben megrágtam a dolgot:
a 187. § a Közúti baleset okozásáról beszél - amikor nem vagy ittas. Gyakorlatilag ugyanígy nézne ki a képlet, mint a 188. § -ban, csak kvázi "lefelezve" a dolog.
tehát az alapbüntetés
1 év és 50.000.-
a) pont:
1,5 év és 100.000.-
b) pont:
5 év és 200.000.-
c) pont
15 év és 500.000.- forint.

a 186. § pedig eltörölném szívem szerint, hiszen a "Közúti veszélyeztetés" jól hangzik, de veszélyeztetve hogyan lehet pl. 3 embert elütni? Az már baleset okozása.
vagy nem.

Kitalátor (másként) gondolkodó · http://kitalator.blog.hu 2011.05.19. 12:51:48

Ha valahol 3-nál több ember összegyűlik, vagy érintett, az már tömeg. Be lehetne persze "csoport" kategóriát is vezetni, de nem túl esélyes.

A joggyakorlat amúgy tudtommal vezetésre képtelen állapotként kezeli a drogos állapotot is, de valahogy fosnak nevesíteni a jogászok.

Kitalátor (másként) gondolkodó · http://kitalator.blog.hu 2011.05.19. 13:22:06

"Gondatlanságból elkövetett tömeggyilkosság"? Ilyen alapon mindegyik amerikai (stb.) elnököt, főtisztet le lehetne csukatni, ahogy belép az országba...

vero · http://anal0g.blog.hu/ 2012.07.16. 22:30:50

akik rendszeresen piásan vezetnek és esetleg balesetet okoznak jellemzően kb. letojják, hogy bevonják a jogsit, majd vesznek egy újat. vagy láss csodát: még vádemelésig sem jutnak el.
zsé pedig van, így nem számít, vagy nincs, tehát nem számít. a csp-ből, meg a lakástámogatásiból nem vonják le.

a 181. (2) c) legyen inkább 2 milla. sokkal keményebben hangzik. egy ártatlan ember élete 2 misi.

vélemény:
"Szomorú az, hogy a Btk. megkülönböztet egy vagy több fő halálát. "

javaslat:

"181. § 3) a 2) pont a), b), c) tételei személyenként értendőek."
süti beállítások módosítása