Friss topikok

  • Tyto Alba: " egyszerűbb lenne csupán annyit tenni, hogy az adókat kizárólag a bevételek tényleges beérkezése ... (2014.07.06. 19:46) a vállalkozó alvállakozójának embere
  • Vegaaa: jó az ötlet, csak semmi értelme. 6 éve dolgozok logisztikai területen, és ha tudnátok milyen agyha... (2014.01.06. 18:26) Erős, erősebb, még erősebb...
  • Secnir: \bbox[red] valami \bbox[blue] másvalami (2013.10.15. 13:58) Kresz módosítás 02
  • vero: akik rendszeresen piásan vezetnek és esetleg balesetet okoznak jellemzően kb. letojják, hogy bevo... (2012.07.16. 22:30) Inni vagy nem inni?
  • Ugyandehogy (törölt): érdekes felvetés... valami szubszidiáris tényállással ilyenkor nem lehet operálni...? (2012.05.16. 09:58) Erőszak? Házon belül?

Linkblog

halmazati büntetés?

2011.03.28. 13:26 | Secnir | Szólj hozzá!

Jelen pillantban (saját vélemény) Magyarországon a Büntető Törvénykönyv elavult. Ha nem is teljesen, de frissítésre szorul. Megváltoztak a bűncselekmények, megváltoztak az elkövetők, megváltozott a társadalmi megítélése mind a bűnöknek, mind az elkövetőknek.
Ennek folyománya, hogy az egyes bűntípusért kapható büntetéseknek nincs visszatartó ereje.
első rész :-)
a btk ismeri a bűnhalmazat fogalmát

12. § (1) Bűnhalmazat az, ha az elkövető egy vagy több cselekménye több bűncselekményt valósít meg, és azokat egy eljárásban bírálják el.

azonban az érte kapható büntetéseknél mit látunk?
A halmazati büntetés 85. § (1) Bűnhalmazat (12. §) esetén egy büntetést kell kiszabni.
Ez azt jelenti, hogy a bíró mérlegel, és a több bűncselekmény legsúlyosabbját bírálja el, maximum adhat még egy (1) mellékbüntetést.
Mit jelent a gyakorlatban?
Durva példa:
Adott betörésnél az elkövető megerőszakolja az otthon lévő asszonyt, majd megkínozza és megöli, majd kifosztja a házat.
Erre a törvény válasza: elítélik gyilkosságért, esetleg párszázezer forint büntetés pluszban.
Ellenben!
Ámde!
Ha a tárgyalás egyben zajlana, DE a büntetéseket külön-külön ítélnék meg, és az értük kapható büntetéseket ÖSSZEADNÁK, az máris 15 év helyett
15 év gyilkosságért+
8 év testi sértésért+
8 év testi sértésért+
2 év betörésért=
33 év összesen. Ez már körülbelül fedezi azt a bűnhalmazt, amit az elkövető elkövetett. Mondhatni azt is, hogy a példánkban említett esetben a társadalmi megítélése a büntetésnek is megfelelne, hiszen elvárás az, hogy példásan megbüntessék azt, aki ilyet elkövet.


Törvénymódosító javaslat:
85. § (1) Bűnhalmazat (12. §) esetén egy büntetést kell kiszabni. helyett
85. § (1) Bűnhalmazat (12. §) esetén bizonyított bűncselekményenkként egy büntetést kell kiszabni.


hozzászólnál?

A bejegyzés trackback címe:

https://torvenykezes.blog.hu/api/trackback/id/tr132778592

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása